Головна | Реєстрація | Вхід
Світ Чаю та Кави
Каталог продукції
Чорний класичний чай [15]
Чорний ароматизований чай [25]
Зелений класичний чай [9]
Зелений ароматизований чай [22]
Трав'яні суміші та етнічні чаї [21]
Білі чаї та улуни [7]
Червоний чай [4]
Шу Пуери [8]
Шен Пуери [10]
Кава Арабіка [23]
Кава Робуста [5]
Суміші кави [4]
Ароматизована кава [7]
Цукор і спеції [16]
Меню сайту

Походження

Історія походження кави як напою йде корінням в глибоку старовину. Вона оповита численними легендами і вигадками. Існують сміливі припущення про те, що людина і кава зв′язані між собою вже близько 2,8 мільйонів років. Вони засновані на тому, що останки якнайдавнішої людини і сліди його проживання знайдені в Східній Африці, в районі, що є батьківщиною дикої кави.

Цілком на припущеннях і припущеннях будується відповідь на інше питання: як і коли кава потрапила через Червоне море до Йемену, з яким, власне, і зв′язана вся історія його походження як напою. У перші століття нашої ери на території Північної Ефіопії утворилося царство Аксум.

У IV-VI століттях воно досягло розквіту і розповсюдило свою гегемонію на багато земель, у тому числі і на Південну Аравію. Аксумськоє царство розпалося лише в першій половині XI століття. За тисячолітню історію существо-ванія царства відмічені тісні торгові, господарські і політичні зв′язки між народами, що населяли Ефіопське нагір’я і Аравійський півострів.

Більш того, одне з ефіопських племен переселилося до Південного Йемену. Тому немає нічого дивовижного в тому, що кава виявилася завезеною в цю країну (су-ществуєт версія, що кава завезена до Аравії чорними суданськими рабинями, яких доставляли через територію Ефіопії).

Слід особливо підкреслити той факт, що кава виростає в дикому вигляді тільки в Ефіопії, де він раніше людиною не оброблявся, оскільки тут кава не вживала. Навіть після його “одомашнення в Йемені ефіопи довгий час дотримували заборону на вживання кавового напою, накладений християнською церквою і негусом, що відкидали це магометанський винахід.

У той час деякі ефіопські племена, а також нубійські бербери все ж таки вживали каву таємним чином. Стиглі кавові зерна даві-лі, змішували з жиром тварин і скачували в круглі кульки. Це була їжа, що володіла збудливими властивостями. Вона допомагала вижити у важких природних умовах. Що стосується розвиненіших ефіопських племен, то вони робили вино з пульпи кавових ягід, що заграла. Цей напій називався кавах (kawah), що означає “хмільний напій″. Від цього слова, можливо, і відбулося сучасне слово “кава”.

Цілком природно, що арабські кочівники, що перетинали Ефіопію, дізналися від місцевих племен про збуджуючі властивості кави. Перш за все, вони навчилися виготовляти із зерен кави і жиру кульки - просту дорожню їжу, підтримуючи нею себе під час постійних переходів по пустелях.

Пізніше за каву навчилися пити, наполягаючи зелені зерна в холодній воді. Але в період раннього середньовіччя такий напій не знайшов широкого розповсюдження, оскільки кавові зерна можна було привезти лише здалеку - тільки з Ефіопії і сусідньою з нею Сомалі.

Хто відкрив каву 

У наш час кавовий напій є одним з найпопулярніших в світі. Його вживають у всіх країнах світу. Рецептів приготування кави тисячі, з нього готують десерти, додають в кондитерські вироби і навіть м'ясо. Однак незважаючи на такий великий інтерес до самого продукту і його історію, достовірних відомостей підтверджених документами чи якимись історичними фактами про походження кави все ще немає. 

Однією з найпопулярніших версій про походження кави вважається версія про ефіопського пастуха на ім'я Калди. Юнак проживав приблизно в 850 році нашої ери. Він відрізнявся спостережливістю і допитливістю. Він став помічати, що його кози з великим апетитом поїдають невеликі червоні плоди, які розшарується на місцевих чагарниках. Після такої трапези тварини вельми незвично себе вели. Вони ставали дуже збудженими, збадьорилися і несамовито скакали по схилах і степам пасовища. Здавалося, що всередині їх заробив вічний двигун. Калди не втримався і вирішив сам покуштувати цих загадкових червоних плодів. З'ївши кілька зерен юнак одразу відчув прилив сил.

Калди розповів про свій цікавий відкритті своєму наставнику - настоятелю місцевого монастиря. Послухавши його, священнослужитель вирішив випробувати відвар з плодів і листя кави на своїх монахах. Він поїв їх відваром, щоб ті не сміли засипати під час нічних молитов, які були дуже тривалими. На подив настоятеля монастиря, напій дійсно володів дивними властивостями. Всі хто випивав його, моментально ставали бадьорими і повними сил.

Чарівний напій вирішили назвати «Кава» на честь перського правителя Кави Кая, якого в той час якраз зарахували до лику святих. З часом «кава» трансформувалося в кави. Є й інша версія, що пояснює виникнення цього терміна: таку назву напій отримав тому що все це відбувалося в містечку, яке називалося «Каффа».

Поширення кави в Європі 

На заході кавові зерна для приготування однойменного напою використовують приблизно 300-400 років, а ось на сході про прекрасний смак цих зерен дізналися набагато раніше. Історія походження кави говорить про те, що перше офіційна і достовірна згадка про каву датується 9 століттям. І хоча в багатьох стародавніх міфах і переказах неодноразово згадується про чудодійний чорний напій, офіційною датою прийнято вважати дев'яте століття нашої ери. Сам Авіценна рекомендував використовувати кавових напій як ліки. Свою світову славу кавовий напій зумів завоювати лише тоді, коли зміг потрапити в Константинополь (нинішній Стамбул). Саме тут напій був гідно оцінений і зведений в ранг божественних напоїв. Напій звели в ранг культу. Іноді доходило і до безглуздих випадків. Жінка мала повне право подати на розлучення, якщо її чоловік відмовлявся готувати для неї каву. У ті часи це було нормально. 
У Константинополі було відкрито перший у світі кавовий магазин. Сталося це в 1475 році. Клієнтів у власника вистачало. В Європу зерна були завезені на початку сімнадцятого століття, якраз з Туреччини, причому на кораблях венеціанського флоту. Першою європейською країною куди завезли каву, стала Італія. Ініціатором закупівлі зерен став місцевий лікар Проспера АЛЬПІНУС. Далі історія кави триває і він був завезений до Франції, Британії і всі інші країни. Але є ще одна версія, за якою частина істориків вважає, що вперше з кавою познайомилися жителі Відня.

Турецька армія в 1683 році змушена була зняти облогу Відня. Війнам довелося залишити близько 500 мішків з кавовими зернами. Саме ці 500 мішків і визначили долю європейського кави. Поляк Кольшіцкій завдяки такій видобутку зміг відкрити перший в Європі «Дім Кави», який розташовувався у Відні. Сьогодні цей кавовий будиночок є відомий як основоположник і центр відомої на весь світ віденської культури будинків кави. 
Якщо раніше напій був дорогим і дозволити його могли тільки заможні люди, то в наші дні існують як елітні сорти, так і бюджетні. Особливо популярним серед населення напій став тоді, коли був винайдений його швидкорозчинний варіант. Тепер кава не потрібно молоти і варити за спеціальною технологією в призначеній для цього турці. Можна просто насипати в чашку порошок і залити його окропом. Це легше навіть ніж заварювати чай. Однак класичнa кавf все одно вважається найсмачнішою.

У наш час налічується сотні сортів і рецептур приготування цього дивовижного напою.
Вперше  на територію Європи кавові зерна потрапили за ініціативою одного італійського доктора, який попросив закупити трохи зерен. Його метою було використання чудодійного напою в лікувальних цілях. Перша згадка про каву з'явилося у французьких джерел. Самі першу чашку цього напою на території Європи запропонували в Римі. Вважається, що перша кав'ярня була відкрита в Венеції. Поступово з Італії напій потрапив на територію сучасної Франції. Популярність його росла, однак багато лікарі тих часів буквально повстали проти вживання даного напою. 
Багато відомих на сьогоднішній день компанії, що займаються різного роду діяльністю, беруть свій початок з кав'ярень. Так були відкриті в Британії компанія «Ллойд», що спеціалізується на страхуванні майна і перша фондова біржа. 
Однак ще до появи кави з європи, багато вчених, політики, мандрівники, релігійні діячі вже були знайомі з цим напоєм. У ті часи їм часто доводилося з тим чи іншими цілями відвідувати арабські країни, Північну Африку, де кавовий напій був дуже популярний. Не дивно, що багато авторів згадували про це чудодійний напій за багато років до того, як він офіційно переступив поріг Європи. 

На території нинішньої Британії спочатку кавовий напій вважався прекрасним медичним засобом. Багато лікарів були впевнені в тому, що мелені зерна прекрасно допомагають при лікуванні захворювань кишечника, а також для усунення симптомів істерії. Також вони вважали, що напій чудово стимулює розумову діяльність, «висушує фонтани сліз» і заспокоює душу. У Лондоні перший будинок, присвячений каві був відкритий в 1652 році в місті Оксфорд. Не дивно, що відкрив його виходець з Туреччини П. Розі. До наших днів зберігся фрагмент вірша, який присвятили П. Розі. У ньому Розі захоплюються і розповідають про те, що саме він познайомив англійців з цим дивовижним напоєм. 
Є також відомості, що вперше кави з Англії з'явилося в 16 столітті і все це завдяки Британській та Голландської Ост-Індської компаніям. Кавові будинки називалися «університетами пенні». Саме в них відбулися перші шахові турніри в Англії. У1675 р. на території країни налічувалося вже понад три тисячі кавових будинків. Багато хто з них поклали початок утворенню великих і відомих на весь світ компаній і корпорацій, більшість з яких функціонує й донині. Одна англійська кав'ярня стала основою для створення великої страхової компанії «Ллойд сов Лондон», інша стала першою фондовою біржею на території Англії. У 1675 році кав'ярні були заборонені наказом короля. На його думку дані закладу були збіговиськом нероб, незадоволених своїм життям. Любителі випити кави нехтували своїми сімейними обов'язками. Замість цього вони збиралися із собі подібними і розпивали каву, обговорюючи політику і критикуючи короля. Так вважав сам король. Короля Карла другого підтримали англійські жінки, які були з ним повністю згодні.