Головна | Реєстрація | Вхід
Світ Чаю та Кави
Каталог продукції
Чорний класичний чай [15]
Чорний ароматизований чай [25]
Зелений класичний чай [9]
Зелений ароматизований чай [22]
Трав'яні суміші та етнічні чаї [21]
Білі чаї та улуни [7]
Червоний чай [4]
Шу Пуери [8]
Шен Пуери [10]
Кава Арабіка [23]
Кава Робуста [5]
Суміші кави [4]
Ароматизована кава [7]
Цукор і спеції [16]
Меню сайту

Факт №1 Загальні факти

 Чи знали ви, що перша чашка чаю була випита зовсім випадково? Згідно китайській міфології, в 2737 році до н.е. китайський  імператор Шень-нун сидів під деревом, поки його слуга подавав йому гарячу воду. Кілька листочків з дерева впали у воду, і  імператор вирішив спробувати напій. Дерево було диким рослиною, відомим як камелія китайська(Camellia sinensis).Сьогодні  люди із задоволенням п'ють чорний, зелений, білий і інші види чаю з різних кінців світу, але не всім зрозуміла різниця між  ними.

 

 

 

Чорний чай

 Чорний чай - це один з найпопулярніших видів чаю. Його вирощують на плантаціях в Африці, Індії, Шрі-Ланці та Індонезії.

 Виготовлення чорного чаю проходить у чотири етапи: в'ялення, скручування листів, ферментацію і випал. У результаті  виходить окислений чай з більш високим рівнем кофеїну в порівнянні з іншими видами чаю. Насправді, якщо його  наполягати довше покладеного, він стає настільки в'язким, що його можна використовувати як натуральний засіб при діареї.

 Якщо заварювати його, як звичайно, він може допомогти при головному болю, низькому кров'яному тиску,  запобіжить атеросклероз і хвороба Паркінсона .

Зелений чай

 Раніше зелений чай можна було знайти тільки в китайських і японських ресторанах, але тепер він став також поширений, як і  чорний чай.

 Хоча цей чай зеленого кольору, його не просто збирають і висушують, як може здатися. Зелений чай теж обробляють в чотири  етапи: часткове в'ялення, пропарювання, скручування і висушування листя і випал. Це дозволяє створити неокислену чай з  меншими в'яжучими властивостями , ніж у чорного чаю.

 У зеленого чаю безліч корисних властивостей, включаючизахист від деяких видів раку, схуднення, зниження рівня холестерину, зміцнення імунітету та багато інших.

Чай улун

 Улун або, як його ще називають чай оолонг, не так широко розповсюджений, як чорний і зелений чай.Улун вирощують в  провінції Фудзянь в Китаї, і до нього ставляться, як до особливого чаю.

 Його не відносять ні до чорного, ні до зеленого, тому що він частково ферментований. Процес виготовлення улуна включає в  себе: в'ялення на сонці, часткова ферментація, при якій листки стають на 30 відсотків червоними і на 70 відсотків зеленими ,  розминка листя і вугільна сушка. Смак улуна може варіювати від легкого і тонкого, до дуже насиченого залежно від того, де  закінчився процес ферментації і як обминали листя. Як і у випадку з шампанським, якість чаю улун залежить від грунту і  майстерності виробника чаю. Не дармацей чай вважають одним з кращих видів чаю в світі .

Корисні властивості чаю улун подвоюються, оскільки він поєднує в собі і користь чорного, і зеленого чаю. Він бореться з вільними радикалами, які сприяють старінню, допомагає при екземі і діабеті, і бореться зі стресом.
 

Білий чай

  Білий чай володіє самим легким смаком і його найменше обробляють . Багато сперечаються, звідки    з'явилася  назва білого  чаю. Одні вважають, що назва походить від білого ворсу, присутнього в нерозкритих нирках  чайного куща, інші ж вважають,  що білим його називають за колір, який з'являється після заварювання.

 Білий чай зазвичай подвяливают і висушують на сонці без подальшої обробки. Згідно з деякими  дослідженнями, білий чай  ефективніше зеленого чаю в боротьбі з бактеріями і може пригнічувати ріст  стафілококових і стрептококових інфекцій.  Білий чай хороший як в гарячому, так і холодному вигляді.

Хоча чорний, зелений, білий і чай улун походять від однієї рослини , відмінності в процесі виготовлення дозволяють створити різноманітність ароматів і смаків . Всі ці види чаю не тільки смачні, але і дуже корисні, а тому у вас є ще один привід випити чашечку чаю.

 

Факт №2 Чай з молоком: шкода чи користь

 

Чай з молоком залишається досить екзотичним напоєм в нашій країні і найчастіше асоціюється з традиційним англійським чаюванням. Одні припускають безсумнівний шкоду чаю з молоком, інші стверджують, що молоко пов'язує всі корисні речовини чаю і більшу частину його аромату, треті просто його п'ють, тому що їм це подобається. Чашка такого чаю чудово тонізує, втамовує голод, зігріває і бадьорить. 

Чи шкідливий чорний чай

Насправді шкоду чаю з молоком - чистої води міф. Молоко деяким чином змінює властивості чаю, але далеко не завжди це пов'язано із зменшенням його корисних властивостей. Так, чай з молоком дійсно менш ефективно знімає судинні спазми і містить менше антиоксидантів. Зате алкалоїди чаю, зв'язуючись з казеїном молока, діють на організм значно м'якше, не дратуючи слизову оболонку шлунка і не перевантажуючи нервову систему. Вміщені в чайному настої вітаміни і амінокислоти в поєднанні з молочної емульсією поглинаються слизової швидше і повніше. Для дієтичного харчування користь чаю з молоком неоціненна.

Користь чаю з молоком

При фізичному і розумовому перенапруженні, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, інфекціях, отруєннях, виснаженні нервової системи, серцевих і ниркових захворюваннях такий чай засвоюється значно краще, ніж просто молоко або просто міцний чай. Пити чай з молоком можуть навіть люди з лактозной недостатністю, що погано переносять незбиране молоко. Багато хто любить пити чай з молоком і варенням або джемом. Кожен вибирає його в залежності від своїх смакових перевагу: хтось із задоволенням п'є чай вприкуску з абрикосовим або персиковим джемом, а хтось дуже любить яблучне, полуничне або чорничне варення власного приготування.

Як готують чай з молоком

Для приготування чаю з молоком використовують терпкі, міцні сорти чаю з яскравим смаком, як чорні, так і зелені. Традиційно таким чином вживаються ассамські різновиди індійського, цейлонського, грузинського чорного чаю, грубуваті північно-китайські і північно-індійські сорти зеленого чаю.Популярність чаю з молоком або вершками в Британії пояснюється, насамперед, тим, що з Індії туди експортувалися в основному південно-індійські сорти чаю, чий смак тільки виграє від пом'якшення. Для чаювання в британському стилі на дно порцелянової чашки наливають 2-3 столових ложки гарячого цільного молока, а потім доливають міцним чайним настоєм (до 40 гр. Чаю на літр води). Чай гарного сорту при додаванні в молоко набуває приємний помаранчевий колір. Однак, чай китайських сортів і дарджилінг, що відрізняються ніжним смаком і ароматом, навіть в Англії ніколи з молоком не п'ють.

Ще менш звичний в нашій країні індійський масала-чай. Цей чорний чай з молоком і прянощами - ідеальний напій для холодної пори року. Щоб його приготувати, незбиране жирне молоко змішують з водою в пропорції 1:1, доводять до кипіння, додають суміш прянощів і цукор, потім цією рідиною заварюють міцний індійський чай. Суміш прянощів підбирають за смаком: як правило, це порошок імбиру, кардамону, запашного перцю, гвоздики і кориці. Підсолоджувати масала-чай краще нерафінованою тростинним або пальмовим цукром.

Ще більш екзотичним способом заварювати зелений чай з молоком користуються в Тибеті і Середньої Азії. Для цього терпкі, грубі сорти зеленого чаю, найчастіше плиткового, заварюють з сіллю, перцем, лавровим листом і молоком. Іноді в чай ??додають підсмажену на вершковому маслі борошно або крупу. Найбільш відомий тибетський чай, для якого використовують обсмажену ячмінну муку - Цампа - і жирне молоко тибетських яків. У результаті виходить ідеальний тонізуючий напій, що надає сили в екстремальних умовах пустелі або високогір'я - і що з того, що європейцям такий спосіб здається незвичним? Такий чай з молоком по достоїнству оцінять туристи-екстремали, котрі піддаються неабияким навантаженням. 

Деякі мами в період лактації п'ють теплий чай з молоком. Але від нього краще відмовитися, якщо з'явилися ознаки лактостазу, який обов'язково потрібно лікувати.

 

Факт №3  Факти про чай, які варто знати

1. Найпівнічніша у світі ділянка чаю знаходиться в Україні на Закарпатті. Чай експериментально почали вирощувати на Закарпатті у 1949 р. Була закладена плантація в 2,5 гектари, яка дала добрий урожай. З метою охорони цієї плантації створено заказник місцевого значення «Широкий». Але промислового вирощування чаю до початку ХХІ ст. тут так і не організовано.

2. Кількість кофеїну в чаї і каві залежить від часу збирання плодів або листя, сорту, обробки, методу зберігання та інших факторів.

3. Чаю «Лоpд Гpей» могло б і не бути. Зовсім випадково на тюки, в яких зберігався чай, пролилося бергамотове масло. Товар був визнаний непридатним і проданий за низькою ціною. Однак тим, хто спробував «зіпсований чай», він припав до смаку. Серед них був і Лорд Грей. Він спритно прорекламував напій і подарував йому своє ім'я.

4. Як не дивно, гарячий чай має охолоджуючий ефект. Температура шкіри знижується на 1-2 °С усього через кілька хвилин після випитої чашки. А от від холодного чаю такого ефекту не чекайте!

5. В кінці XVII століття в Європі чай не користувався особливою популярністю і мало хто знав, що чай потрібно заварювати і пити.

6. В Англії є цікава традиція: коли чаю випито достатньо, слід покласти ложку поперек чашки, цим самим подаючи знак, що доливати чай більше не потрібно. Недотримання цього правила часом призводило до кумедних випадків. Кажуть, що якомусь принцу довелося випити 12 чашок чаю, а один іноземець, рятуючись від чаю, не знайшов нічого кращого, як сховати чашку в кишеню.

7. В Європу чай потрапив на початку XVII століття. Тодішні медики відгукнулися про нього, як про засіб, що знижує температуру, підвищує життєвий тонус, розріджує кров і покращує пам'ять.

8. Помірне споживання чаю допомагає поліпшити роботу імунної системи, зменшує ймовірність захворювання на рак, знижує ризик серцево-судинних захворювань.

 

Факт №4  13 фактів про чай

1. Всі сорти зеленого та чорного чаю робляться з рослини Camellia Sinensis.
2. Чай необхідно зберігати в прохолодному, сухому темному місці, бажано в металевій банці або скляній банці. Не рекомендується зберігати чай довше року, щоб уникнути псування і втрати аромату.
3. Чашка чаю містить в два рази менше кофеїну, ніж чашка кави. Ви можете видалити з напою 80% кофеїну, якщо заллєте чай окропом, почекаєте 30 секунд і зіллється рідина. Після цього можна залити чай свіжою порцією окропу і заварювати 5 хвилин.
4. Слово «чай» в англійській і споріднених мовах (tea) відбувається з назви чаю в китайському діалекті Amoy - Te (вимовляється Тей). У мандаринський діалект слово, що позначає чай - Cha. Від нього відбулися слова Char, Chai та інші схожі. Мабуть, використовується те чи інше назву в залежності від того, хто поставляв чай в ту чи іншу країну. У деяких країнах використовуються обидва варіанти.
5. Часто можна прочитати, що чай пив ще китайський імператор Шен Нунг майже 5 тисяч років тому, який визначив, що чайне листя, кинуті у воду, перетворюють її в підбадьорливий напій. Проте документальних підтверджень цим фактам немає. Перша згадка про використання чаю відноситься до 4 століття нашої ери. Вчені при цьому вважають, що чай почали пити багато століть тому в Східній Азії. Там він використовувався в медичних цілях, у вигляді сушеного листя, з добавкою лука, м'яти, апельсина, імбиру. Заварювати чай окропом стали під час династії Мінг (14-17 століття). Таким чином, вживання чаю в сучасному розумінні почалося менше 700 років тому.
6. Охолоджений чай був винайдений в 1904 році, коли на виставці в Саїнт-Луїсі була представлена марка від Річарда Блечінден (Richard Blechynden). Чай з льодом таким чином став популярний у всьому світі, хоча перед цим охолоджений чай в Америці пили ще на початку 19 століття. Цікаво, що 80% чаю в штатах продається у вигляді охолодженого напою.
7. Хто винайшов чайний пакетик? Легенда свідчить, що постачальник з Нью-Йорка Томас Салліван виявив, що дорого обходиться доставка чаю у металевих банках. Так, в 1904 році він почав продавати чай у паперових пакетах. Один з клієнтів випадково впустив пакет у воду і виявив, що виходить непоганий чай. Історія красива, але патент на пакетики з чаєм датований 1903 роком. Більшість цінителів чаю вважають, що винахід чаю в пакетиках погіршило його смак і властивості.
8. До 18 століття в Європі вважали, що зелений і чорний чай робляться з різних рослин - китайські виробники приховували секрет їх виготовлення. Чайні рослини почали поставлятися з Китаю тільки на початку 19 століття, разом з рецептами з виробництва чаю. Трохи пізніше англійці виявили дикоростучий чай в Індії, він отримав назву Camellia sinensis. З цієї рослини отримують як чорний, так і зелений чай.
9. Чай виготовляється в 5 кроків:
Верхні листки і квітки збираються руками.
Зірвані листя залишаються на добу підсохнути.
Листя прокочуються між металевими валками, щоб перемішати ароматичні речовини всередині аркуша для кращого аромату.
Обкатані листя залишаються на відкритому повітрі для окислення.
«Окислені» листя нагріваються, щоб припинити подальше окислення і видалити залишки вологи.
10. Знаєте, чим відрізняється виготовлення чорного чаю від зеленого? Зелений чай перед окисленням обробляється пором, щоб знищити ензими. Ці ж ензими при окисленні чорного чаю змінюють його колір до чорного і надають відповідний «чайний» смак. Близько 75% чайного листа в світі перетворюються на чорний чай, решта 25% - в зелений.
11. Деякі сорти чорного і зеленого чаю проходять додаткову обробку - наприклад, додавання олії бергамоту (неїстівного цитрусового фрукта) в чорний чай перетворює його в сорт Earl Gray Tea.
12. Чай вирощується в основному в п'яти країнах - Китаї (майже 80% зеленого чаю), Індії (в основному чорний), Шрі-Ланці (часто званої Цейлоном, батьківщина чаю Ліптон), Японії (різні екзотичні чаї) і Тайвані (різні сорти зеленого чаю ).
13. Чай містить безліч антиоксидантів, при помірному споживанні покращує імунну систему, допомагає в профілактиці раку і серцево-судинних захворювань.